Aparate noi în sprijinul deficienților de vedere (Interviul ediției)

Publicat de WebmasterLSDV în: 2009-03-31

(interviu cu Paul Fogarassy, partea I)

Cu ocazia prezentării la Liceul pentru Deficienți de Vedere din Cluj a unor noi aparate tiflotehnice, l-am rugat pe domnul inginer doctor Paul Fogarassy să ne dea câteva informații despre acestea, pe care le reproducem în rândurile de mai jos.

Ion Podosu: -Pentru început, am să vă rog să ne prezentați câteva date autobiografice.

Paul Fogarassy: -Eu sunt directorul firmei „Baum Enginearing”, firmă care produce tehnologie de acces; aplicații software și hardware. Acestea le permit persoanelor cu deficiență de vedere să acceseze atât mediul informatic, cât și cel din jur. Colegii mei sunt cei care lucrează din greu pentru producerea soft-ului care, ulterior, duce la fabricația produselor în Germania.

I. P. De când există aceste preocupări la firma dumneavoastră?

P. F. Firma noastră a fost înființată în anul 1999, ca un parteneriat al firmei „Baum” din Germania. De la început, noi am fost o firmă independentă, chiar dacă am avut tot numele de „Baum”. Noi, „Baum Enginearing”, iar ei „Baum Retek”. Scopul inițial a fost producerea de software și aplicații informatice. Cu 2-3 ani în urmă, piața română a început să creeze condițiile necesare, ca aceste produse să fie vândute și în România. La liceul de nevăzători din Arad a fost realizat un centru pilot cu tehnologie de acces, prin aportul clubului „Lyons” și al Consiliului Județean. Ulterior, experiența s-a întins spre București, Timișoara și, se pare că în curând, spre Cluj.

I. P.: -Åžtim că sunt trei tipuri de aparate tiflotehnice. V-aș ruga să ne faceți o scurtă descriere a acestora.

P. F.: -Am să încep cu afișajele braille. Acestea permit citirea ecranului, dacă există un cititor de ecran. Cititorul de ecran trebuie să lucreze nu numai cu sinteza vocală, ci și cu afișajele braille. Am prezentat un tip de afișaj braille, care are 40 de celule, și unul cu numai 12 celule care poate fi ascuns într-o palmă, având și o tastatură. Acesta comunică cu calculatorul prin bluetoth. Acest aparat îi permite nevăzătorului să navigheze pe internet de la câțiva metri distanță de computer. Am mai prezentat și „Pronto”, care este PDA-ul pentru nevăzători având un mic calculator cu toate funcțiile necesare pentru desfășurarea unei actvități normale. Are agendă telefonică, calculator științific, calendar, dictafon, MP3 player, daisy player, termometru, altimetru, busolă, radio, internet ș. a. Am prezentat, de asemenea, magnificatoarele electronice care conțin un afișaj și o cameră și un afișaj mare de birou „Visio”, care permit afișarea fie în culori naturale, fie în culori false. Acestea ajută la creșterea contrastului, în special pentru citire. Am mai prezentat un magnificator portabil, care permite unui ambliop să citească oriunde. Poate vedea o listă, un preț ș. a. Un alt aparat, „Poet”, citește singur; se introduce o carte în el, se apasă pe un buton și aparatul citește acea carte. Este vorba de un scanner, un soft de recunoaștere optică și o voce sintetică specifică limbii în care a fost scris textul. Toate acestea sunt incluse într-un aparat. Acest aparat poate salva cartea scoasă în format MP3, poate salva pe CD, sau în calculator și se pot instala mai multe voci.

I. P.: - Am înțeles că lucrați la perfecționarea aparatului „Poet”. Despre ce este vorba?

P. F.: -Da, acum lucrăm la crearea fișierelor de tip daisy. Odată scanat un text dintr-o carte, se pot recunoaște paragrafele, titlurile, nivelurile de titlu, se poate creea un tabel de conținut, astfel încât utilizatorul citește tabela de conținut, poate sări la paragraful pe care-l dorește.

Prof. Ion Podosu