Spune-mi ce personalitate ai ca să-ți spun ce boală poți avea (Dicționar medical)

Publicat de WebmasterLSDV în: 2009-03-31


Cercetările recente au scos la iveală faptul că personalitatea noastră joacă un rol mult mai important în menținerea sănătății sau prevenirea bolilor, decât s-a crezut până acum. Atunci când vorbim despre cum se formează personalitatea, toată lumea este de acord că experiențele din primii ani din viață sunt definitorii. Majoritatea trăsăturilor umane sunt legate de gene. Astfel, dacă ești o personalitate impulsivă: cel mai mare pericol pentru această personalitate îl reprezintă ulcerul stomacal. Se pare că impulsivii răspund stresului cu o producție mai mare decât cea normală de acid, declanșând ulcerul peptic. Cea mai surprinzătoare descoperire făcută de cercetători este că oamenii binedispuși mor repede. Contrar așteptărilor, voioșia și simțul umorului sunt invers proporționale cu longevitatea.

Neliniștită: oamenii neliniștiți, sunt de trei ori mai predispuși să aibă tensiune arterială mare. Femeile cu diverse fobii, cum ar fi cea de înălțime, sunt predispuse să se îmbolnăvească de inimă, tensiune și colesterol mari.

Agresivă: comportamentul ostil îi predispune pe astfel de oameni la arteroscleroză, inflamații cronice și boli de inimă. Una dintre teorii explică aceste riscuri ca fiind datorate faptului că agresivii răspund promt și puternic stresului mintal și psihologic, crescând astfel tensiunea arterială și ritmul bătăilor inimii.

Timidă: introvertiții sunt vulnerabili la infecțiile virale, și asta pentru că au mai puțini noduli limfatici activi, care ajută la distrugerea virușilor și a bacteriilor.

Optimistă: cei care văd mereu partea plină a paharului, trăiesc în medie cu 7 ani mai mult. Riscul de a muri prematur din cauza unei boli se reduce cu 50%. Unii cercetători sunt de părere că optimismul crește dorința de viață. Alții cred că sociabilitatea joacă un rol cheie, scăzând nivelul hormonului de stres �" cortizonul.

Tăcută: pentru că astfel de persoane își reprimă mereu sentimentele, sunt predispuse să se îmbolnăvească de cancer sau inimă. Explicația ar fi că inima le bate mai tare, tensiunea arterială crește, vasele de sânge se strâng, toate acestea sunt dăunătoare sistemului cardiovascular.

Onestă: aceasta este trăsătura care se asociază cu viața lungă; cu un efect vizibil asupra longevității prin menținerea tensiunii arteriale normale și a colesterolului.

Nevrotică: dacă nu era de ajuns să fii nevrotic, acum mai trebuie să ai grijă și la astm, ulcer la stomac și boli de inimă. Aceștia preferă să se învinovățească și să fie ostili, decât să ceară ajutor când au nevoie. De aceea, aceștia sunt mai stresați, au un sistem imunitar slăbit și sunt mai vulnerabili în fața bolilor.

Extrovertită: cei care văd mereu partea goală a paharului, au cu 19% mai multe neșanse să moară mai repede. Acești oameni riscă să se aleagă și cu boala parkinson. Cercetătorii nu au reușit să dea o explicație pentru care anxietatea și pesimismul pot declanșa această boală.

(Articol preluat din revista „Radar”)