ENVITER (Pulsul școlii)

Publicat de WebmasterLSDV în: 2009-10-14

ÃŽntâlnirea Generală a specialiștilor din instituții europene în domeniul deficienței vizuale
Cluj-Napoca, 23-24 Martie 2009

ÃŽn martie 2001 a fost înființată organizația ENVITER European Network for Visually Impaired Training Education & Research (Rețeaua Europeană pentru Instruirea, Educația, și Cercetarea în domeniul Deficienței de Vedere). Din organizație fac parte mai multe instituții specializate, acestea provenind din 11 țări europene.

Președintele organizației este domnul Francis Guiteau, directorul Insitutului Monteclair din Angers, Franța, iar coordonator este domnul John Harris, din Å¢ara Galilor, Marea Britanie.

Liceul pentru Deficienți de Vedere, Cluj-Napoca este, până în prezent, prima și singura instituție din România care a fost invitată să adere la rețeaua ENVITER. Invitația a fost facută de către președintele organizației, în urma colaborărilor avute cu școala noastră în cadrul proiectelor europene de tip Grundtvig și Leonardo da Vinci.

Scopul rețelei ENVITER este de a dezvolta și implementa standarde și metodologii bazate pe practica profesională care să contribuie la facilitarea continuării incluziunii persoanelor cu deficiență de vedere în propria lor comunitate.

Obiectivele rețelei sunt:

  • Dezvoltarea unei rețele pentru specialiști care să ofere servicii pentru învățare pe tot parcursul vieții cu și în beneficiul persoanelor cu deficiențe de vedere;
  • Dezvoltarea unui forum la nivel European care să faciliteze schimbul de informație, expertiza și experiența între membrii rețelei, specialiști în domeniul deficienței de vedere;
  • Promovarea și oferirea de exemple de bune practici în domeniul serviciilor pentru persoanele cu deficiențe de vedere;
  • Dezvoltarea și realizarea activităților de cercetare, formare și diseminare a rezultatelor pentru îmbunătățirea accesului la învățarea pe tot parcursul vieții a persoanelor cu deficiență de vedere;
  • ÃŽmpărtășirea, schimbul de expertiză și experiență cu scopul de a promova dezvoltarea de servicii și oferirea de bune practici în domeniul deficienței de vedere;

ÃŽntâlnirea din luna martie a fost organizată la Cluj-Napoca, de către Liceul pentru Deficienți de Vedere, cu sprijinul Consiliului Județean Cluj și a Inspectoratului Åžcolar Județean Cluj.

La întâlnire au participat 12 instituții și organizații pentru persoane cu deficiențe de vedere din 9 țări din Europa: Franța, Marea Britanie, Belgia, Olanda, Irlanda, Danemarca, Germania, Ungaria și România.

ÃŽn 23 martie ÃŽntâlnirea Generală a avut loc în sala mare de ședințe a Consiliului Județean Cluj, unde au participat domnul Radu Bica, vice-președinte al Consiliului Judetean Cluj, doamna Steliana Eliade, inspector de specialitate din cadrul Inspectoratului Åžcolar Județean Cluj, și toți membrii rețelei ENVITER, directori de instituții, coordonatori de proiecte Europene, șefi de departamente pentru persoane cu deficiențe de vedere și specialiști pe diferite domenii de recuperare și compensare.

Evenimentul important al întâlnirii din 23 martie a fost semnarea noului statut al rețelei ENVITER. Statutul a fost analizat, discutat și aprobat on-line anterior întâlnirii.

ÃŽn 24 martie activitățile s-au desfășurat la Liceul pentru Deficienți de Vedere, pe diferite ateliere de lucru:

  • Adunarea Generală pentru prezentarea strategiilor de lucru specifice fiecărei instituții;
  • ÃŽntâlnirea directorilor pentru probleme financiare și administrative și a grupului de lucru pe proiecte europene;

Specialiștii prezenți la întâlnire au apreciat pozitiv felul cum s-a desfășurat întâlnirea de la Cluj, profesionalismul, deschiderea, ospitalitatea, calitatea umană a tuturor celor implicați în organizare, personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic. Oaspeții au remarcat și au fost impresionați de calitatea serviciilor oferite de către Liceul pentru Deficienți de Vedere și de baza materială existentă.

Cornelia CODREANU, director
Silviu Valeriu VANDA, director adjunct
Dr. Roxana CZIKER, psihopedagog, coordonator proiecte europene
Liliana BÃŽRLE, psiholog școlar