“Miraje”, la a doua ediție (Pulsul școlii)

Publicat de WebmasterLSDV în: 2009-10-15

Pe 6 și 7 mai 2009, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca s-a organizat cea de a doua ediție a festivalului cultural „Miraje”.

Anul trecut, după multă zbatere, tânărul Alin Vaida a reușit să-și îndeplinească un vis, acela de a organiza și coordona un festival de teatru. Acest festival avea încă de la început menirea de a deschide noi orizonturi tinerilor cu deficiențe. Pentru realizarea unui astfel de eveniment, era necesară o colaborare. Câteva organizații nonguvernamentale și-au dat mâna în acest scop. Această colaborare avea drept scop promovarea tinerelor talente cu deficiențe, având astfel oportunitatea să demonstreze că ei, tinerii cu dizabilități, nu sunt cu nimic mai prejos decât ceilalți tineri de vârsta lor.

Dacă la prima ediție festivalul promova doar teatrul, acum s-a reușit dezvoltarea lui, astfel încât el să devină un festival cultural, promovând teatrul, muzica și dansul. Dacă prima oară la festival au participat doar trupe din județul Cluj, în acest an a existat o extindere și pe acest plan, deoarece au existat invitați cu deficiențe de la școli din Sibiu, Simeria și Sighișoara.

Festivalul „Miraje” a însemnat două după-amiezi de vis în care, vrând-nevrând, toți cei prezenți s-au prins în mirajul captivant al culturii. Unii au participat dansând, alții au participat cântând, iar alții au intrat în lumea fără de sfârșit a teatrului.

La final, toți participanții au primit diplome, fiind tratați egal, indiferent de prestația lor. Premierea a fost o surpriză pentru toată lumea, deoarece a fost oficiată de către un moderator TVR 1. Festivalul a fost prezentat de doi elevi: Ioana Caia de la Liceul Nicolae Bălcescu și Gh. Câmpian de la Liceul pentru Deficienți de Vedere.

Organizatorii principali, Fundația Comunitară Cluj-Napoca, Clubul Lyons Genesis și Liceul pentru Deficienți de Vedere, au pus la cale o petrecere surpriză pentru toți participanții într-un local cu renume din localitate.

Gheorghe Câmpian
Clasa a XII-a A