Dicționar medical

Publicat de WebmasterLSDV în: 2008-02-18

Dermatita:

Inflamația pielii poate fi produsă de diferiți agenți infecțioși (microbi, paraziți), de substanțe chimice iritante (acizi, baze, hidrocarburi, vopsele, cosmetice, medicamente etc). Unele substanțe chimice provoacă la persoanele sensibile dermatite alergice. Traumatismele pielii (roșiri, zgârieturi) și arsurile se pot infecta cu diferiți microbi.

Pielea este iritată, roșie, prezintă o senzație de usturime și în caz de infecție este acoperită cu o secreție purulentă.

Ulcerul duodenal:

ÃŽn această afecțiune, spre deosebire de ulcerul gastric, ulcerația este localizată la nivelul duodenului, acea porțiune a tubului digestiv cuprinsă între stomac și intestinul subțire.

Ulcerul duodenal are aceleași simptome, cauze și complicații ca și ulcerul gastric, cu deosebirea că durerile apar mult mai târziu, după 3-4 ore de la servirea mesei, în special seara, noaptea. De aceea și primele îngrijiri, regimul alimentar și tratamentul sunt asemănătoare în cele două afecțiuni. Dar numai medicul este în măsură să individualizeze tratamentul fiecărui bolnav.

Paraliziile:

ÃŽn mod normal, mișcările tuturor părților corpului se fac de către mușchi, sub impulsul nervilor motori, periferici, care provin din sistemul nervos central.

Când acești nervi nu mai funcționează la un segment al corpului, mișcările la comandă se fac cu greutate sau nu se mai pot executa, este vorba de paralalizie.

Printre cauzele paraliziilor amintim: hemoragia cerebrală, traumatismele coloanei vertebrale care duc la secționarea măduvei spinării sau nervilor, intoxicațiile, răcelile.

ÃŽn situația în care o persoană nu mai poate mișca degetele, pleoapele, mâinile sau picioarele, ori are gura în poziție strâmbă, va trebui văzută urgent de medic.

Cules de Maria Marcela Popescu
Clasa a XI-a B