Aparate în sprijinul deficienților de vedere (Interviul ediției)

Publicat de WebmasterLSDV în: 2009-10-15

(Interviu cu Paul Fogarassy, II)

I. P.: --Prezentându-ne toate aceste aparate, ați amintit și despre vocea sintetică. Trebuie să menționăm că tot colectivul acestei firme lucrează la perfecționarea vocii „Ancuța”. ÃŽn ce stadiu vă aflați?

P. F.: --Lucrăm în continuare cu vocea „Ancuța” pe două fronturi. Pe primul front lucrăm la „limpezirea vocii” și la introducerea prozodiei, aceste lucruri fiindu-ne reproșate din toate părțile. Pe al doilea front lucrăm la introducerea tuturor cuvintelor speciale (este vorba în special de abrevieri). ÃŽn contractele pe care le-am avut, de exemplu cu Ministerul Educației, am fost nevoiți să introducem o mare cantitate de cuvinte mai rare cum este ITNC destul de greu de citit de către un TTS normal, apoi a trebuit să introducem o mulțime de abrevieri care trebuie citite în mod normal și mai apoi situații speciale legate de anumite secvențe de caractere care trebuie interpretate corect.

I. P.: --Domnule Fogarassy, într-adevăr, aparatura prezentată este de înalt nivel. Problema, după cum bine știți, în România este achiziționarea acesteia. Ați putea să ne spuneți ce prețuri au aceste aparate și dacă acestea pot fi cumpărate în rate?

P. F.: --Din păcate, nu este posibilă achiziționarea în rate deocamdată. Avem un coleg jurist care se ocupă acest lucru. Caută modalități, deși sunt foarte greu de găsit bănci care să preia această problemă. Prețuri: cel mai mic afișaj braille costă aproximativ 1500 euro. Un afișaj cu 24 de celule costă aproximativ 3000 euro. „Pronto”, care are 18 celule, având toate funcțiile unui calculator, costă 3450 euro. Un afișaj braille cu 40 celule, deci aproximativ jumătate de rând, costă 4800 euro, iar un afișaj braille cu 80 de caractere costă 11000 euro. Un magnificator static costă 1600 euro, un magnificator portabil de tipul „Olimpia” costă 1500 euro iar un magnificator de tip „Pico” este 800 euro. ÃŽn sfârșit, „Poet”, aparatul care citește singur, costă 3450 euro.

I. P.: --Domnule Fogarassy, vă mulțumesc foarte mult, iar în final vă rog, dacă puteți să ne oferiți câteva date de contact.

P. F.: --Cine dorește să ne contacteze poate intra pe site-ul www.baum.ro sau email-ul meu www.pf.baum.ro.

Prof. Ion Podosu