“Tarzan Junior” (Jocuri pentru nevăzători)

Publicat de WebmasterLSDV în: 2009-10-15

Este normal ca aproape oricine deține un calculator să se destindă din când în când cu un “Age of Empire”, “Fifa” sau multe alte jocuri care se găsesc cu miile. De ce nu ar vrea și un nevăzător să facă același lucru? Momentan nu există și probabil că nici nu va exista vreodată un screen-reader care să poată interpreta imagini și să dea feedback în timp real, astfel încât să fie realizabilă o asemenea dorință a multor nevăzători.

De multe ori mă gândesc cât de interesant ar fi să-mi pun mintea la contribuție sau pur și simplu să mă distrez cu un joc de strategie... Până acum aproximativ cinci ani nici nu îmi imaginam că ar exista vreun joc special conceput pentru a fi folosit fără display; dar se pare că unii se mai gândesc și la astfel de probleme și încet-încet, căutând pe internet, am început să strâng tot felul de astfel de jocuri, de la simplul “BlackJack”, până la “Formula 1” sau “Tarzan Junior”. Acestea sunt concepute strict pentru auz, uneori pe ecran nefiind decât o simplă poză sau numele jocului. Bineînțeles că sunt mult mai simple - dacă un joc precum “BlackJack” este același ca cel destinat persoanelor fără probleme de vedere, “Formula 1” este redus la câteva opțiuni, iar jocul în sine constă în folosirea mai mult a săgeților stânga-dreapta în funcție de sunetele de avertisment din boxa / casca stângă sau dreaptă.

Se poate constata și în ceea ce privește aceste jocuri audio o evoluție. Dacă înainte erau foarte simple ��" “Pocker”, “FreeCel” etc., pentru care nu era nevoie de un sistem audio prea complicat (era destul și un singur difuzor) - acum este nevoie de cele mai multe ori de un sistem suround sau cel puțin stereo, de exemplu: “Super Tenis”, “Crazy Tenis” sau “Tarzan Junior”. De reținut că în general nu este nevoie de screen-reader, aproape toate jocurile fiind create cu sunet propriu, inclusiv vocea care citește anumite informații - opțiuni, punctaj etc. - este una inclusă de producător.

Dacă ar fi să aleg un joc despre care să spun că ar putea fi considerat interesant și atractiv, aș spune “Tarzan Junior”; acesta ar părea prea simplu pentru cine s-a plictisit deja de “Age of Empire” sau “Quacke”, dar pentru un nevăzător înseamnă ceva față de ceea ce dispunea înainte. Este un fel de “Mario”, drumul fiind aproape linear, dar faptul că dificultatea crește pe măsură ce înaintezi în cele opt stagii și acțiunile fiind variate, îl fac atractiv și plăcut pentru o perioadă mai îndelungată. Pentru “Tarzan Junior” este nevoie de un sistem audio stereo și un calculator cât de cât bun, să zicem un Pentium III minim. Kit-ul are 109MB, iar instalarea se face normal, urmând pași standard - alegerea folder-ului de instalare, crearea unei iconițe pe desktop etc. Din meniul principal aș aminti: New Game (Joc nou) - unde se poate alege nivelul de dificultate, Learn Game Sounds (învățarea sunetelor) - dă posibilitatea învățării sunetelor din fiecare stagiu pentru a fi familiarizat dinainte, Play Each Level by Itself - dă posibilitatea de-a juca fiecare nivel în parte pentru a nu fi nevoit să începi de fiecare dată de la capăt după ce ai pierdut toate viețile. Acțiunea se petrece într-o junglă, prin care trebuie înaintat cu Tarzan și evitate diferite obstacole, lichidați diferiți dușmani etc.

Voi descrie pe scurt primele trei stagii, lăsând pentru cei curioși să descopere singuri cum stau lucrurile în amănunt.

Stagiul întâi se numește “Jungle Practice”; aici trebue înaintat cu Tarzan și atunci când se aude un animal în zonă (maimuță, tigru, leu) acesta trebui omorât apăsând pe tasta spațiu. ÃŽnaintarea se face cu săgeată dreapta. Un alt obstacol este prăpastia care apare din când în când în drumul lui Tarzan - aici există două posibilități: ori săritura peste aceasta, ori folosirea unei liane. De asemenea pot apărea și diferite bonusuri: vieți în plus, putere mai mare etc.

Stagiul al doilea se numește “Tiger Fight” și constă într-o luptă pe viață și pe moarte cu tigrii. Aici lucrurile se complică puțin, este nevoie de o foarte mare viteză de reacție; pot apărea tigrii în stânga, în față sau în dreapta, iar Tarzan trebuie să fie foarte rapid, să se deplaseze cât mai repede în locul unde se aude că aceștia apar, uneori fiind posibil ca ei să vină simultan în două locuri.

Stagiul al treilea, “The Teritorry of the Monkeys” (“Teritoriul maimuțelor”), este și mai interesant, aici Tarzan trebuie să treacă peste o mulțime de râuri, ajutându-se de lianele agățate de copaci în care sunt maimuțe destul de greu de omorât. Foarte riscant este ca Tarzan să cadă în râu, unde trebuie să înoate și să se ferească de pietrele aruncate de maimuțe până când îi vine o altă liană în ajutor sau se urcă pe o creangă de copac pentru a-și continua drumul de acolo tot cu ajutorul unei liane. ÃŽncă ceva interesant, acest joc are chiar și kit-uri, dacă nu ai răbdare să începi stagiul de la început de mai multe ori până înveți mișcările, se poate introduce o parolă pentru a primi o mie de vieți; de asemenea sunt parole pentru putere mai mare, pentru arme mai bune etc.

Jocul este creat de PB Games (Philip Bennefall Games) și se găsește în variantă demo la www.pb-games.com; varianta FULL costă 20 de dolari, dacă se descarcă kit-ul și se obține serialul prin E-mail sau 25 de dolari, dacă se trimite un CD prin poștă. Sunt mai multe firme care se ocupă cu crearea de astfel de soft-uri pentru nevăzători, dar despre acestea veți putea citi alte articole în rubrica de față.

Cules de Mureșan Bogdan, Clasa a IX-a A