Value the Difference finanțat prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene

Publicat de WebmasterLSDV în: 2016-11-22

Asociația Babilon Travel încheie proiectul Value the Difference, proiect internațional ce își propune o mai bună integrare a tinerilor cu dizabilități de vedere/nevăzători, în comunitate, atât pe plan local cât și în context internațional, prin activități sportive și de exterior, adaptate nevoilor acestora.

Value the Difference este un proiect cu două activități principale: un curs/training care se adresează lucrătorilor de tineret, educatorilor și voluntarilor care desfășoară activități cu tineri cu dizabilități de vedere și un schimb de tineri care pune în practică competențele și abilitățile dobândite de-a lungul cursului/trainingului. Proiectul continuă în mod firesc două proiecte locale: Terra Mirabilis – Trasee Turistice pentru Tineri cu Dizabilități de Vedere (2014) și Terra Cognita – Centrul Istoric al Clujului Accesibil Nevăzătorilor (2015), proiecte finanțate de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.

Prima activitate – cursul, s-a desfășura în principal în Cluj-Napoca, sprijinind programului Cluj-Napoca: Capitala Europeană a Tineretului 2015, în perioada 3-11 noiembrie 2015 și a reunit 24 de participanți, cu vârsta de peste 21 de ani, din 5 țări europene: Belgia, Grecia, Italia, Polonia și România. Trainingul s-a desfășurat la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca și s-a finalizat cu 3 zile de activități în aer liber, efectuate la Băișoara.

A doua activitate – schimbul de tineri, a avut loc în Polonia, în Munții Tatra, în perioada 16-24 ianuarie 2016, cu un număr de 40 de participanți – tineri cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, provenind din aceleași 5 țări europene. 12 participanți au fost nevăzători sau cu deficiențe de vedere.

10 participanți la trainingul din Cluj au luat parte și la schimbul de tineri din Polonia și au avut astfel posibilitatea să pună în practică competențele și experiența dobândite pe parcursul trainingului.

Participanții la proiect au explorat o serie de aspecte pozitive ale implicării tinerilor cu dizabilități în activități sportive și în aer liber, aplicând metode ale educației non-formale. Printre rezultatele obținute se numără: o mai buna integrare a tinerilor cu dizabilități în comunitatea locală; transformarea acestor tineri în cetățeni activi ai Uniunii Europene; dobândirea unui stil de viață sănătos.

O continuare a proiectului o reprezintă programul Descoperim Europa Împreună (DEI), ce a debutat cu proiectul DEI București în octombrie 2016. Scopul programului este să creeze punțile necesare între tinerii cu și fără deficiențe de vedere, din țară și străinătate, astfel încât aceștia să se cunoască mai bine, să exploreze împreună lumile în care trăiește fiecare, să învețe să desfășoare activități împreună și să desființeze barierele dintre ei, bariere ridicate de multe ori de ignoranță, necunoaștere sau teamă.

Parteneri: Liceul Special pentru Deficienti de Vedere Cluj-Napoca, Youth of Europe Polonia, VIEWS International Belgia, Social Care Network Grecia, Mine Vaganti Italia și Primăria Cluj-Napoca.

Informații suplimentare găsiți pe valuethedifference.eu și babilontravel.ro sau ne puteți contacta la tel. 0722634027, e-mail office@babilontravel.net. Persoană de contact: Gabi Nagy.


Conferința de presă va avea loc in data de 24 noiembrie începând cu ora 16:30 în Sala de Sticlă a Primăriei Cluj-Napoca

Vă așteptăm cu drag!