Inaugurarea și punerea în funcțiune a noului laborator de informatică

Publicat de WebmasterLSDV în: 2018-05-30

Luni, 4 iunie 2018, la ora 10 30, la sediul Liceului Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca, Calea Dorobanților, nr. 31 va avea loc inaugurarea și punerea în funcțiune a noului laborator de informatică, laborator dotat cu calculatoare, aparatură multimedia și tehnologie de acces de ultimă generație.

Prin intermediul acestui laborator, elevii Liceului Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca vor beneficia de cele mai avansate tehnologii destinate facilitării accesului la informație pentru nevăzători și slab văzători. Calculatoarele performante sunt dotate cu monitoare mari, tastaturi cu caractere mărite și software specializat care citește informația de pe ecran prin intermediul unei voci sintetice.

Laboratorul este dotat, de asemenea, cu aparatură specializată în producerea materialelor braille. Astfel, o imprimantă specială permite conversia și tipărirea automată a documentelor în braille precum și imprimarea imaginilor grafice tactile. De asemenea, două afișaje electronice performante pot fi utilizate pentru conversia automată a textului de pe ecranul calculatorului sau al telefonului mobil în scriere braille. Accesul la scriere braille este o componentă esențială a procesului instructiv-educativ pentru elevii cu deficiențe de vedere.

Pentru redarea fișierelor multimedia laboratorul are în dotare un sistem audio 5.1 performant, proiector wireless și ecran de proiecție de dimensiune mare. De asemenea, fiecare calculator este dotat cu căști și difuzoare pentru redarea sunetului vocii sintetice. Sistemul multimedia permite redarea automată a vocii sintetice dintr-un calculator în incinta laboratorului simultan cu proiectarea imaginii de pe ecran facilitând desfășurarea activităților didactice.

Laboratorul a fost modernizat ca rezultat al unui proiect în valoare de peste 35 000 Euro (43 000 USD) finanțat integral de către Clubul Rotary Cluj-Napoca. De acest spațiu educațional modern vor beneficia cei peste 200 de copii și tineri cu deficiențe de vedere proveniți din Cluj și alte 20 de județe din România, care învață în cadrul Liceului special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca.

Cluj-Napoca

30 mai 2015

Director

Ramona Ionela MUREȘAN