Sindromul imunodeficienței dobândite (Dicționar medical)

Publicat de WebmasterLSDV în: 2008-02-21

Astăzi în lume este imposibil să se discute despre SIDA fără a se menționa relațiile sexuale și homosexualitatea, deși la noi continuă să se menționeze pe lângă acestea și utilizarea de ace și seringi nesterile.

Prima jumătate a secolului nostru a fost caracterizată de o relaxare a vigilenței în viața sexuală. Rezultat: americanii s-au confruntat cu o epidemie de gonoree (uretrită gonocolcică).

ÃŽn 1957 erau raportate peste 230.000 cazuri de gonoree pentru ca până în 1979 să fie raportate peste un milion.

O cauză pare să fi fost și apariția posibilității de contracepție, fapt care a încurajat femeile în practicarea relațiilor sexuale premaritale.

Åži tocmai în acest moment de relaxare a apărut SIDA, această boală care profită că ne-a gasit "nepregătiți". ÃŽn prezent sunt peste 6,1 milioane de cazuri de SIDA, iar pe lângă aceștia trăiesc 22 milioane persoane infectate cu HIV care încă nu au ajuns în stadiul de SIDA și se estimează că din anul 2000 numărul acestora a crescut până la 40 milioane.

Ce este HIV?

1. Etimologie: HIV (Engl)=Human Imunodeficiency Virus

HIV (Rom)=Virusul Imunodeficienței Umane

2. HIV este virusul care determină în timp SIDA la persoanele pe care le infestează.

3. Acest virus a fost descoperit pentru prima dată în luna mai 1983 de către doctorul Luc Montaguer de la Institutul Pasteur din Paris, pentru ca tot în luna mai, dar în următorul an să fie identificat și de doctorul Robert Galle de la Institutul Național de Cancer din Bethesda, Mory Laud.

Ce este SIDA?

Etimologie: SIDA (Franc)=Sindrom de Imunodeficiență Dobândită

Imunodeficiența care apare la SIDA se produce prin alterarea ambelor componente ale imunitații. Astfel leucocitele (în special leucocitele T2) scad foarte mult și o dată cu acestea scade și posibilitatea de producere a anticorpilor care au rolul de apărare împotriva infecțiilor.

De unde a aparut HIV si SIDA?

Există diverse ipoteze privind apariția acestui virus, dar ne aflăm încă în stadiul de a emite ipoteze. Nu se poate spune nici că este o greșeală a naturii sau a omului, cum nu se poate accepta nici ideea intenției umane.

Ipoteza originii naturale: este posibil ca HIV să fi existat de mult timp înainte de recunoașterea SIDEI.

Ipoteza originii de laborator: Literatura europeană a lansat ipoteza că acest virus a fost produs de om, în laborator.

Cum se transmite SIDA?

Nu SIDA se transmite, ci HIV, virusul care apoi determina SIDA, el se transmite prin:

-Sânge infectat cu HIV;

-Contact sexual;

-De la gravida infectată, la copilul nou-născut.

Există tratament anti-SIDA?

Pentru multe din aceste boli care definesc stadiul de SIDA la o persoană infectată cu HIV există posibilități de tratament. Tratamentul stomatitei și esofagitei cu condida albicons al pneumoniei cu Pneumocystis carinii al tuberculozei sau al meningitei cu Criptococus neuformans este adesea eficace. Mai greu sunt de tratat recăderile.

Simptome: Infecții pulmonare, diaree cronică, slăbire accentuată, tuberculoză, demență.

Andreea Chirilă
Clasa a XII-a A