Părul de vis - II - (Mondenități)

Publicat de WebmasterLSDV în: 2008-02-21

Miturile legate de păr sunt tot atît de vechi, precum omenirea însăși. Părul frumos este visul oricărei femei și nu e de mirare, deoarece părul este un simbol al eroticii și al frumuseții feminine. Aspectul părului este expresia stării sufletești și a poziției sociale. El exprimă personalitatea și caracterul unui om.

Păr frumos, păr sănătos

ÃŽn componența părului intră mai multe straturi. Primul strat este format din albumină și cheratină (90 %), iar restul îl formează mineralele și alte substanțe.

ÃŽnvelișul exterior este stratul cu solzi (cuticula). Dedesubt se află stratul fibros (cortexul). ÃŽn acesta sunt conținute substanțele colorante ale părului (pigmenții). Un fel de substanță-liant este responsabilă în menținerea laolaltă și elasticitatea stratului fibros. Stratul fibros și substanța-liant se modifică odată cu schimbarea culorii și formei părului. Interiorul firului de păr îl formeaza canalul medular (medula).

Părul și hrănirea lui

Un păr sănătos poate crește numai dintr-un cap sănătos. Adică un cap care nu este sub influența medicamentelor, a bolilor, a stresului sau a alimentației proaste. Alimentația constituie un rol important, pentru o rădăcină puternică și un păr plin de vitalitate. Deosebit de importante sunt mineralele și vitaminele precum: zincul, acidul folic, biotina, fierul, vitamina C. Ele sunt conținute în: fructe, produse lactate, pîine integrală, produse de soia, pește, pasăre și produse cu frunze verzi.

Tipul de păr și îngrijirea lui

ÃŽngrijirea părului trebuie să fie adaptată la tipul de păr. Tipul de păr al fiecărui om se moștenește. Acesta are de a face cu factori externi cum ar fi: factorii meteorologici sau un program de întreținere inadecvat.

Părul normal

Se întîlnește tot mai rar. Acesta se remarcă prin luciu și este mlădios fiind elastic pînă la vîrfuri. Nu se unge excesiv în timp și nu se încarcă electrostatic. ÃŽnsă, și părul normal necesită îngrijire regulată pentru a putea rezista factorilor nocivi.

Părul fin

Denumirea nu are de a face cu cantitatea părului. Diametrul firului de păr, în cazul părului fin este cu 0,05 mm mai îngust decît diametrul părului normal. Părului fin îi lipsește ținuta și volumul.

Frunzele de piersic

O mînă de frunze de piersic zdrobite, peste care se toarnă un litru de apă fierbinte. Se lasă să se răcească, se filtrează, iar cu decoctul se face clătirea.

Părul gras cu mătreață

Dacă mătreața cade sau părul se unge rapid, nu este o problemă de păr ci de piele a capului. ÃŽn acest caz, răspunderea o poartă o hipersecreție a glandeor sebacee. Excesul nu mai e absorbit de firele de păr și face ca părul să arate uns și desfăcut în șuvițe.

Adesea, odată cu părul gras apare și mătreața, deoarece excesul de sebum de pe pielea capului oferă o sursă de hrană pentru unele specii de ciuperci. Ele sunt inofensive, dar pot declanșa reacții alergice ale pielii capului.

Urzici pentru păr gras

Peste o mînă de urzici bine uscate, se toarnă un litru de apă fierbinte. Se lasă 15 minute, după care decoctul se folosește pentru clătire.

Mătreață din abundență

Poate apărea atît la părul gras, cît și la cel uscat. Cauza o pot constitui: medicamentele, coafura sau produsele de îngrijire greșit folosite, stresul, lipsa de vitamine sau contractarea de ciuperci.

Părul ondulat natural

Este într-adevăr extraordinar. ÃŽnsă, adesea arată ciufulit. Cu o îngrijire și o coafură corectă poate arăta și altfel.

Mierea pentru părul ondulat natural

Două linguri de miere și o linguriță de glicerină. Se dizolvă bine într-un litru de apă caldă. Se toarnă într-o sticlă cu filet, după care se agită bine. Se folosește drept cură după spălare.

Culese de
Adela Cetinoiu