Fotbalul românesc în cupele europene (Sport)

Publicat de WebmasterLSDV în: 2008-02-21

După 1990, fotbalul românesc a intrat într-un anonimat care avea să țină un deceniu. Echipele noastre nu reușeau să treacă nici măcar de preliminariile competițiilor în care erau angrenate.

ÃŽn 1996 fotbalul românesc a avut o tresărire încercând să își spele păcatele, prin deosebitul rezultat al Stelei, accederea în grupele CHAMPIONS LEAGUE. ÃŽnsă de atunci totul a rămas la fel ca înainte.

După anul 2003 a răsărit și pentru noi soarele performanței, un soare care din fericire încă nu a apus, și sperăm să ne lumineze în continuare.

Anul competițional 2006-2007 a adus fotbalului românesc momente de glorie, oferite de calificarea Stelei, după un deceniu, în grupele CHAMPIONS LEAGUE.

ÃŽn această grupă, sorții aveau să fie extrem de duri cu fotbalul românesc. Ne-au venit în cale echipe precum: Real Madrid, Olimpique Lyon și Dinamo Kiev. Evident, Steaua era considerată cenușăreasa grupei.

La Kiev, Steaua avea să strălucească de-a dreptul, învingând echipa ucraineană cu secul scor de 4-1. ÃŽn continuare nu a mai reușit să mențină acest ritm, dar acea victorie îi dădea șanse Stelei să obțină locul trei, loc care îi asigura prezența în Cupa UEFA. ÃŽn meciurile ce au urmat, echipa noastră a mai strâns încă două puncte, unul cu Lyon, chiar pe terenul echipei franceze.

Alte echipe românești care și-au adus contribuția la succesele europene, au fost Dinamo și Rapid. Echipele sus-menționate au ajuns fără probleme în grupele Cupei UEFA. Din păcate, echipa Rapid nu a trecut de grupă, obținând doar patru puncte.

Dinamo a reușit să treacă de grupe, fără mari dificultăți, reușind chiar victorii surprinzătoare. Din această grupă, Dinamo a reușit să strângă șapte puncte, ocupând locul doi.

Ajunse în șaisprezecimi Dinamo și Steaua vor juca cu echipele Benfica Lisabona, respectiv, Sevilla.

Datorită rezultatelor excepționale obținute de echipele românești, fotbalul din țara noastră a urcat mult în clasamentul UEFA. Rezultatele au fost răsplătite pe măsură, așa că, din sezonul 2007-2008 vom avea două echipe în CHAMPIONS LEAGUE și alte două echipe în Cupa UEFA.

Sperăm ca și în viitor fotbalul românesc să continue așa, astfel reușind să-și consolideze un nume de prestigiu, ajungând pe cele mai înalte culmi ale piramidei europene.


Viorel Micu
Clasa a XII-a