O tabără europeană cu elevi de la LDV (Pulsul școlii)

Publicat de WebmasterLSDV în: 2008-02-18

ÃŽntre 23-30 iulie 2007 s-a desfășurat la Espo, un oraș de lângă Helsinki, tabăra internațională de comunicare și calculatoare. La acest eveniment au participat elevi nevăzători și ambliopi din cincisprezece țări, România fiind reprezentată prin Viorel Micu, Elena Preoteasa și Toth Norbert, însoțiți de domnișoara Oana Fărcaș.

Sponsorul nostru principal a fost dl. Henc Snetselaar din Olanda.

Pe toată durata taberei am fost cazați la Arla Institute care este o școală specială pentru nevăzători și surzi-orbi, unde ne-au primit cu multă căldură și bucurie.

Despre Arla Institute trebuie știut că își desfășoară activitatea într-o clădire mare și frumoasă, amenajată astfel încât nevăzătorii să se poată orienta cât mai ușor; de exemplu, lângă fiecare ușă este afișat, atât în braille cât și în negru, unde duce acea ușă. Pe coridoare sunt trasate linii care pot fi simțite cu piciorul, ce ajută la buna desfășurare a circulației nevăzătorilor în cadrul instituției.

Elevii acestei școli sunt într-o mare siguranță, deoarece se poate da semnal de alarmă din orice cameră.

ÃŽn cadrul taberei, atelierele au fost din diverse domenii: teatru, sport, comunicare, accentul punându-se pe cele din domeniul informaticii.

La atelierului de teatru, participanții aveau de pregătit o piesă de teatru.

Pentu atelierul de sport, opțiunile erau variate: înot, saună, jocuri recreative.

La atelierul de comunicare, participanții trebuia să povestească despre atmosfera de sărbătoare care se creează în familia fiecăruia. Fiecare participant trebuia să aleagă din familia cărui coleg ar vrea să facă parte.

Principalele ateliere de informatică au fost: comunicare pe internet folosind programul Skype, editare de fotografii, Linux pentru nevăzători și braille output (utilizarea display-ului braille).

ÃŽn 27 iulie s-a făcut o excursie la Helsinki, capitala Finlandei. Helsinki este un oraș mare cu o gară de o frumusețe extraordinară. Aici am vizitat cea mai mare biserică reformată din oraș, centrul vechi al orașului și universitatea.

Unul dintre parcurile orașului Helsinki este foarte interesant, deoarece este populat de niște păpuși din bronz îmbrăcate în costume naționale finlandeze.

Seara toate băncile sunt ocupate, deoarece studenții și cei care ies de la lucru se relaxează aici.

Ziua următoare a fost una de relaxare. Tot grupul am ieșit la o plimbare și am vizitat diverse obiective turistice.

Am vizitat o cabană care a fost a unui locuitor din secolul al XIX-lea, cabană în care se află și azi unele unelte folosite de către acel locuitor în timpul vieții. Pentru aceasta, cabana a fost declarată muzeu.

Finlanda este o țară mai mică decât România, însă în comparație cu aceasta are mai multe zone împădurite. Ea are două anotimpuri: vara polară și iarna polară. Noi am prins perioada verii polare. ÃŽn această perioadă, acolo soarele apune la ora 23 și răsare la ora 3. Pentru noi a fost puțin dificil să ne obișnuim cu acest fenomen.

ÃŽn data de 29 a avut loc festivitatea de încheiere la care am participat și noi. Am avut un mare succes cu melodia “Dragostea din tei” a formației Ozone.

Dorim să mulțumim tuturor celor care ne-au ajutat să ajungem în această tabără, să cunoaștem mulți oameni deosebiți, să învățăm lucruri noi și atât de interesante: doamnei director Cornelia Codreanu, domnului director adjunct Silviu Vanda, doamnei profesoare Raluca Tehei �" reprezentanta în ICC și, nu în ultimul rând, domnului Henc Snetselaar din Olanda.

Norbert Toth
Clasa a XI-a A