Iubita noastră profesoară de matematică (In Memoriam)

Publicat de WebmasterLSDV în: 2008-02-18

Doamna Anișcuța Duda s-a născut în localitatea Åžinișna din județul Sălaj, la data de 10 februarie 1965.

Åži-a început studiile în localitatea natală și le-a continuat la Cluj-Napoca, oraș în care și-a petrecut cea mai mare parte a vieții. Aici s-a căsătorit și a născut un băiat.

Cariera de profesoară și-a început-o la Zalău, dar din anul 1992 a continuat-o la Cluj, urmând ca peste un an să profeseze la Liceul pentru Deficienți de Vedere. Când a aflat că va veni la școala noastră nu a știut cum să reacționeze. A venit aici cu emoție, dar cu dorința de a face față acestei provocări.

Dacă la început i-a fost greu, după câtva timp, profesoara de matematică Anișcuța Duda a devenit prietena multora. Prin inteligența și răbdarea cu care era înzestrată, doamna profesoară a ajutat multe generații să înțeleagă matematica. ÃŽn afară de faptul că s-a dovedit a fi o profesoară extraordinară, doamna Duda a fost, pentru mulți elevi, o colegă, o prietenă, o soră și chiar o mamă. Sfaturile sale, pline de adevăr și sinceritate, au încurajat mulți oameni care se simțeau, în anumite situații, pierduți. Orice problemă, a oricărui elev, era pentru doamna profesoară un prilej să-și arate răbdarea și dragostea.

Pe lângă amabilitatea, sinceritatea și răbdarea cu care era înzestrată, doamna profesoară Anișcuța Duda avea și un simț al umorului care te făcea să zâmbești, măcar pentru o clipă, oricât de dezamăgit sau supărat ai fi fost. Cu siguranță, mulți elevi își amintesc cu seninătate câteva dintre expresiile sale: „Mănânci pita lui Dumnezeu degeaba”, „Foaie verde”.

Nu mulți au știut că în omul vesel și plin de viață, Anișcuța Duda, se ascundea un oftat, o întrebare fără răspuns, lucruri pricinuite de o boală incurabilă, cancerul.

Cu toate acestea, noi, profesori și elevi deopotrivă, am învățat de la profesoara de matematică, Anișcuța Duda, că un om nu are certitudinea că va învinge, dar are obligația să lupte până la capăt pentru viața lui. Cu toții am învățat de la profesoara Anișcuța Duda că oricât de grea ar fi viața, noi, oamenii avem datoria să trecem prin ea cu fruntea sus până în ultima clipă. De la doamna profesoară am învățat că, la fel ca și matematica, viața are calculele ei. Aceste calcule, spunea doamna profesoară, au o singură formulă de rezolvare: încredere, sinceritate, răbdare și speranță. Profesoara Anișcuța Duda, un adevărat om, a ținut arma în mână până la sfârșitul luptei, fără a avea vreodată gândul să o abandoneze.

Pe 15 aprilie 2007, la 42 de ani de viață, doamna profesoară de matematică Anișcuța Duda a trecut la cele veșnice.

ÃŽn ziua mutării definitive, o mulțime de oameni, o mulțime de coroane și de lumânări aprinse simbolizând flacăra nestinsă a iubirii au însoțit-o pe doamna Anișcuța Duda pe ultimul drum pământesc.

Doamna profesoară de matematică Anișcuța Duda s-a dus, și totuși va rămâne mereu vie în amintirea tuturor oamenilor care au cunoscut-o cu adevărat.

Dumnezeu să o odihnească în pace!

Gheorghe Câmpean,
Clasa a XI-a A